Konkurs "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy"
Konkurs "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy"
Organizatorami piątej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.
Celem konkursu było zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich Województwa Warmińsko-Mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Uczestnikami konkursu byli mieszkańcy Województwa Warmińsko-Mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich. Finały subregionalne konkursu zorganizowane zostały w Elblągu (06.11.2010 r.), Ełku (20.11.2010 r.) i Szczytnie (27.11.2010 r.). Natomiast w Olsztynie w dniu 4 grudnia 2010 r. odbył się finał regionalny konkursu. W V edycji konkursu zaprezentowano ogółem 47 potraw oraz 51 produktów. Do Regionalnego Finału V edycji konkursu zakwalifikowano zwycięzców poszczególnych eliminacji subregionalnych, którzy w finale walczyli o Puchary Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Nagrody Specjalne Zarządu Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej.
Laureaci finału konkursu:
w kategorii „ Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”
Miejsce | Nazwa produktu | Nazwa podmiotu/nazwisko osoby fizycznej |
I miejsce oraz Puchar Marszałka | Ser Twarogowy Naturalny Z Warmii Mazur i Powiśla | Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Suszu |
I miejsce
| Miód Leśny z Warmii i Mazur | Gospodarstwo Pasieczne „Bartnik Mazurski” |
III miejsce
| Ślimaki winniczki | Dagmara Gęstwińska, Pietrzwałd Wzgórza Dylewskie |
w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego”:
Miejsce | Nazwa produktu | Nazwa podmiotu/nazwisko osoby fizycznej |
I miejsce oraz Puchar Marszałka | Chleb żytni razowy
| Grzegorz Klemarewski, Płociczno
|
II miejsce
| Chleb gryczany | Piekarnia „Delicja”, Pieniężno
|
w kategorii „Napoje regionalne”
Miejsce | Nazwa produktu | Nazwa podmiotu/nazwisko osoby fizycznej |
I miejsce oraz Puchar Marszałka | Czeremchówka | Joanna Gawryszewska, Kolonia |
III miejsce
| Nalewka „Trojanka” | Danuta Bondarenko, Tolkmicko |
w kategorii „Inne produkty regionalne”
Miejsce | Nazwa produktu | Nazwa podmiotu/nazwisko osoby fizycznej |
III miejsce
| Piernik Romincki
| Gospodarstwo Trzy Świerki Sława Tarasiewicz, Galwiecie |
w kategorii „Potrawy (przedsiębiorstwa/szkoły)”:
Miejsce | Nazwa produktu | Nazwa podmiotu |
I miejsce oraz Puchar Marszałka | Pierogi ze szczupakiem
| „SANDACZ”, Małgorzata Ołów, Olsztyn |
II miejsce | Antrykot wołowy w sosie z czerwonego wina | Ekofarma Witalis, Młynary |
II miejsce
| Forszmak z jelenia z suszonymi grzybami
| Zajazd pod Piękną Górą Rudziewicz Mirosław Rudziewicz, Gołdap |
II miejsce
| Bażant pieczony
| Firma Gastronomiczna „Krys-Stan” Krystyna i Stanisław Dzidko, Olsztyn |
III miejsce
| Kaczka po mazursku
| Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego, Szczytno |
w kategorii „Potrawy (osoby fizyczne)”:
Miejsce | Nazwa produktu | Imię i Nazwisko osoby fizycznej |
I miejsce oraz Puchar Marszałka | Rozgrzewająca dynia babci Józi | Krystyna Łuczyńska, Kurzętnik |
II miejsce | Siekany tatar z piersi kaczki francuskiej | Dagmara Gęstwińska, Pietrzwałd Wzgórza Dylewskie |
III miejsce | Lin w sosie cytrynowym | Agroturystyka Placówka Agata Rudnicka ,Wężówka |
III miejsce | Golonka pieczona | Marzena Olejniczak, Stamka Mrągowo |
Nagrody Specjalne Zarządu Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej otrzymało Gospodarstwo Pasieczne„Bartnik Mazurski” z Kętrzyna za „Miód Leśny z Warmii i Mazur” oraz Dagmara Gęstwińska z Gospodarstwa agroturystycznego „Kalinówka” z Pietrzwałdu za „Siekany tatar z piersi kaczki francuskiej”.