Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

warmińsko-mazurskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Konkurs "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy"

10.12.2010

Konkurs "Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy"        

Organizatorami piątej edycji konkursu „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza oraz Centrum Informacji Europe Direct Warmia i Mazury.

Celem konkursu było zebranie unikatowych przepisów kulinarnych z obszarów wiejskich  Województwa Warmińsko-Mazurskiego, opublikowanie ich w broszurze „Smaki Warmii, Mazur oraz Powiśla na stołach Europy” oraz promocja jedynych w swoich rodzajów produktów i potraw, specyficznych dla dziedzictwa kulinarnego naszego regionu. Uczestnikami konkursu byli mieszkańcy Województwa Warmińsko-Mazurskiego tj. osoby fizyczne, przedsiębiorcy, szkoły oraz organizacje zrzeszające osoby fizyczne, w tym koła gospodyń wiejskich. Finały subregionalne konkursu zorganizowane zostały w Elblągu (06.11.2010 r.),  Ełku (20.11.2010 r.) i Szczytnie (27.11.2010 r.). Natomiast w Olsztynie w dniu 4 grudnia 2010 r. odbył się finał regionalny konkursu. W V edycji konkursu zaprezentowano ogółem 47 potraw oraz 51 produktów.  Do Regionalnego Finału V edycji konkursu zakwalifikowano zwycięzców poszczególnych eliminacji subregionalnych, którzy w finale walczyli o Puchary Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz  Nagrody Specjalne Zarządu Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej.

Laureaci finału konkursu:

w kategorii „ Produkty regionalne pochodzenia zwierzęcego”

Miejsce

Nazwa produktu

Nazwa  podmiotu/nazwisko osoby fizycznej

I miejsce

oraz  Puchar Marszałka

Ser Twarogowy Naturalny Z Warmii Mazur i Powiśla

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Suszu

I miejsce

 

Miód Leśny z Warmii i Mazur

Gospodarstwo Pasieczne

„Bartnik Mazurski”

III miejsce

 

 

Ślimaki winniczki
z ogrodu

Dagmara Gęstwińska, Pietrzwałd

Wzgórza Dylewskie

 

w kategorii „Produkty regionalne pochodzenia roślinnego”:

Miejsce

Nazwa produktu

Nazwa  podmiotu/nazwisko osoby fizycznej

I miejsce

oraz  Puchar Marszałka

Chleb żytni razowy

 

Grzegorz Klemarewski, Płociczno

 

II miejsce

 

Chleb gryczany

Piekarnia „Delicja”, Pieniężno

 

 

w kategorii „Napoje regionalne”

Miejsce

Nazwa produktu

Nazwa  podmiotu/nazwisko osoby  fizycznej

I miejsce

oraz  Puchar Marszałka

Czeremchówka

Joanna Gawryszewska, Kolonia

III miejsce

 

Nalewka „Trojanka”

Danuta Bondarenko, Tolkmicko

 

w kategorii „Inne produkty regionalne”

Miejsce

Nazwa produktu

Nazwa  podmiotu/nazwisko osoby fizycznej

III miejsce

 

Piernik Romincki

 

Gospodarstwo Trzy Świerki

Sława Tarasiewicz, Galwiecie

 

w kategorii „Potrawy (przedsiębiorstwa/szkoły)”:

Miejsce

Nazwa produktu

Nazwa  podmiotu

I miejsce

oraz  Puchar Marszałka

Pierogi ze szczupakiem

 

„SANDACZ”, Małgorzata Ołów, Olsztyn

II miejsce

Antrykot wołowy w sosie z czerwonego wina

Ekofarma Witalis, Młynary

II miejsce

 

Forszmak z jelenia z suszonymi grzybami

 

Zajazd pod Piękną Górą Rudziewicz Mirosław Rudziewicz, Gołdap

II miejsce

 

Bażant pieczony

 

Firma Gastronomiczna

„Krys-Stan” Krystyna i Stanisław Dzidko, Olsztyn

III miejsce

 

Kaczka po mazursku

 

Zespół Szkół nr 2 im. Jędrzeja Śniadeckiego, Szczytno

 

w kategorii „Potrawy (osoby fizyczne)”:

Miejsce

Nazwa produktu

Imię i Nazwisko osoby fizycznej

I miejsce

oraz  Puchar Marszałka

Rozgrzewająca dynia babci Józi

Krystyna Łuczyńska, Kurzętnik

II miejsce

Siekany tatar z piersi kaczki francuskiej

Dagmara Gęstwińska, Pietrzwałd

Wzgórza Dylewskie

III miejsce

Lin w sosie cytrynowym
z tymiankiem

Agroturystyka Placówka

 Agata Rudnicka ,Wężówka

III miejsce

Golonka pieczona
po mazursku

Marzena Olejniczak, Stamka Mrągowo

Nagrody Specjalne Zarządu Warmińsko-Mazurskiej Izby Rolniczej otrzymało Gospodarstwo Pasieczne„Bartnik Mazurski” z Kętrzyna za „Miód Leśny z Warmii i Mazur” oraz Dagmara Gęstwińska z Gospodarstwa agroturystycznego „Kalinówka” z Pietrzwałdu za „Siekany tatar z piersi kaczki francuskiej”.

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009