Dziedzictwo kulinarne i wymiana doświadczeń
W dniach 15-18 października 2018 odbyła się wizyta studyjna przedsiębiorstw członkowskich sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle w partnerskim regionie województwa warmińsko – mazurskiego, należącym do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego – Żupani Splicko – Dalmatyńskiej.
W wizycie uczestniczyli przedstawiciele województwa warmińsko-mazurskiego oraz przedsiębiorcy – członkowie Sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle. Wizyta stanowiła drugą część dorocznego spotkania regionów członkowskich Sieci. Pierwsza część odbyła się w Ystad w dniach 15-16 maja 2018 roku.
Wydarzenie adresowane było do przedsiębiorstw członkowskich Regionalnych Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Jego celem była przede wszystkim wymiana doświadczeń, dobrych praktyk, pomysłów na rozwój współpracy pomiędzy uczestniczącymi regionami, podmiotami czy przedsiębiorstwami członkowskimi.
Ze wszystkich regionów członkowskich w przedsięwzięciu uczestniczyło około 70 osób, w tym regionalnych przedstawicieli licencji, koordynatorów sieci regionalnych, przedsiębiorców zrzeszonych w sieci.
Uczestnicy zapoznali się z Dziedzictwem Kulinarnym Regionu Splicko-Dalmatyńskiego. Odwiedzili lokalne, rodzinne przedsiębiorstwa będące członkami Regionalnej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego.
Samorząd województwa warmińsko-mazurskiego reprezentowała Sylwia Jaskulska - członek zarządu.
Kolejne spotkanie odbędzie się w przyszłym roku w Turcji.