Konferencja o żywności regionalnej i tradycyjnej
Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego oraz Uniwersytet Warmińsko-Mazurski organizują Konferencję Naukowo-Promocyjną nt. "Żywnośc regionalna i tradycyjna - aspekty surowcowe, technologiczne i ekonomiczne", która odbędzie się w dniach 25-26 listopada br. w Bibliotece Uniwersyteckiej przy ul. Oczapowskiego 12 b w Olsztynie.
Organizacja konferencji odbywa się w ramach realizacji Warmińsko-Mazurskiego Programu Promocji Jakości i programu „Poprawa jakości usług gastronomicznych i hotelarskich w regionie Warmii i Mazur w latach 2004-2013”.
Konferencja ma na celu integrację działań środowiska naukowego, samorządowego i gospodarczego w tworzeniu i reaktywacji tradycyjnych surowców oraz technologii ich przetwarzania.
Spotkanie to będzie również formą szkolenia dla członków sieci Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle, której zadaniem jest wzrost potencjału sektora usług turystycznych oraz połączenie produkcji lokalnych surowców rolnych z przetwórstwem i gastronomią.
Konferencja współfinansowana jest ze środków pochodzących z budżetu Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich.