Regionalne Święto Agrokuchni – Morąg, 14 maja 2011 r.
Już po raz drugi w Morągu odbędzie się „Regionalne Święto Agrokuchni”, w którym do rywalizacji staną gospodarstwa agroturystyczne z regionu. Zaprezentują się w konkursie kulinarnym „Na najlepszą potrawę z mąki” przygotowując pierogi, racuszki, naleśniki i inne specjały, których głównym składnikiem jest mąka. Zwycięzcą ubiegłorocznego konkursu były „Dzyndzałki Warmińskie” – przygotowane przez Ekofarmę VITALIS. Kto zwycięży w tym roku? - Dowiemy się już 14 maja 2011.
W „Regionalnym Święcie Agrokuchni” swój kunszt kucharski zaprezentują również gospodynie domowe przygotowując potrawy z mąki. W szranki staną również kucharze z restauracji i punktów gastronomicznych z miasta i gminy Morąg, którzy rywalizować będą w konkursie „Na najlepsze naleśniki”. O zwycięstwie w tym konkursie zdecyduje publiczność, która będzie miała możliwość degustacji przygotowanych przez kucharzy naleśników.
Jednym z elementów tego wydarzenia będzie również część wystawiennicza – prezentacja oferty gospodarstw i stowarzyszeń agroturystycznych, Lokalnej Grupy Działania – Związku Stowarzyszeń "Kraina Drwęcy i Pasłęki" oraz członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.
„Regionalne Święto Agrokuchni” odbędzie się 14 maja 2011r. na terenie Gimnazjum Nr 1 w Morągu, ul. Mickiewicza 25.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.