Szkolenia dla rolników na Warmii i Mazurach
Warmińsko-Mazurska Izba Rolnicza w konsorcjum z Warmińsko-Mazurskim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego w Olsztynie oraz Fundacją im. M. Oczapowskiego realizuje projekt „Produkcja mięsa wysokiej jakości szansą opłacalności produkcji – szkolenia’’.
Głównym celem projektu jest doskonalenie zawodowe rolników prowadzące do zwiększenia konkurencyjności i dochodowości działalności rolniczej.
Szkolenia zostaną przeprowadzone w większości powiatów województwa warmińsko-mazurskiego i będą dotyczyć: produkcji mięsa baraniego/jagnięcego (olecki, elbląski), produkcji mięsa drobiowego (nowomiejski, iławski), produkcja wieprzowiny (olsztyński, braniewski, iławski, lidzbarski, mrągowski, bartoszycki, piski, szczycieński, kętrzyński, nidzicki, nowomiejski, elbląski, ostródzki, ełcki, giżycki) oraz produkcji wołowiny (olsztyński, braniewski, działdowski, ełcki, giżycki, lidzbarski, mrągowski, olecki, nidzicki, ostródzki, bartoszycki, kętrzyński, gołdapski).
W projekcie mogą uczestniczyć rolnicy i ich domownicy, płatnicy podatku rolnego i podatku z działów specjalnych produkcji rolnej oraz osoby zatrudnione u osób fizycznych lub prawnych prowadzących działalność rolniczą.
Projekt finansowany jest Europejskiego Funduszu Rolnego na Rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich (EFFROW). Oś 1 – Poprawa konkurencyjności sektora rolnego i leśnego. Działanie 111 “Szkolenia zawodowe dla osób zatrudnionych w rolnictwie i leśnictwie”, objęte Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Podmiot Wdrażający dla działania 111 – Fundacja Programów Pomocy dla Rolnictwa (FAPA). Instytucja Zarządzająca – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.