Zapraszamy na wydarzenia w ramach "Kalendarza imprez regionalnych"
Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego - Nidzica, 9 lipca 2011
W tym roku po raz pierwszy w Nidzicy inaugurujemy „Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego”. Cechą charakterystyczną tego przedsięwzięcia jest fakt wykorzystania do przygotowywania potraw konkursowych mięsa, pozyskanego z drobiu tradycyjnych ras, którego chów i sposób żywienia jest naturalny i tradycyjny.
W organizowanym w trakcie Festiwalu konkursie „Na najlepszą zupę” oraz „Na najlepszą potrawę z kaczki” swoje kulinarne umiejętności zaprezentują zarówno ekipy kucharzy, jak i gospodynie domowe.
W szranki staną również lokalni kucharze z restauracji i gospodarstw agroturystycznych, którzy rywalizować będą w konkursie „Na najlepszą potrawę z kogutków”. O zwycięstwie zadecyduje publiczność, która po skosztowaniu konkursowych dań, wyłoni laureata.
Festiwalowi towarzyszyć będzie kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regionalnego rękodzieła oraz występy artystyczne.
Organizatorem wydarzenia jest Samorząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego, Gmina Nidzica, Nidzicki Ośrodek Kultury, Lokalna Grupa Działania „Brama Mazurskiej Krainy”.
***************************************
Regionalny Festiwal Kultury Łowieckiej – Węgorzewo, 2 lipca 2011
Już po raz szósty w Węgorzewie odbędzie się Festiwal Kultury Łowieckiej, w którym swoje kulinarne umiejętności zaprezentują zarówno ekipy zawodowych kucharzy, jak i gospodynie domowe, przygotowując potrawy z mięsa dzika.
Do zmagań przystąpią również kucharze z lokalnych restauracji, którzy rywalizować będą w konkursie „Na najlepszy gulasz z mięsa dzika”. O zwycięstwie zdecyduje publiczność, która będzie miała możliwość degustacji przygotowanych potraw.
W konkursie „Na najlepszą nalewkę myśliwską” walczyć o puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego będą osoby fizyczne z województwa warmińsko-mazurskiego.
Kolejnym elementem tego wydarzenia będzie część wystawiennicza – kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regionalnego rękodzieła oraz artykułów łowieckich.
Zmaganiom kulinarnym towarzyszyć będzie bogaty program. W godzinach przedpołudniowych odbędzie się Forum łowieckie pt. „Bioróżnorodność w gospodarowaniu łowieckim. A następnie dla żądnych emocji odbędą się zawody strzeleckie, które zgromadzą liczną grupę miłośników broni palnej uzależnionych od zapachu prochu i huku. Dla zuchwałych przewidziano zmagania terenowe Hunter Off Road CUP 2011, podczas których w szranki staną pasjonaci szybkiej jazdy pojazdami z napędem 4x4. Dla tych którzy preferują spokojniejszą, wyzwalająca mniej adrenaliny formę spędzania czasu, organizatorzy przewidzieli m. in.: pokazy psów myśliwskich, pokaz wabienia zwierzyny, konkursy: sygnalistów łowieckich oraz budowy urządzeń łowieckich, występy artystyczne i wiele innych atrakcji. Na zakończenie dnia odbędzie się koncert galowy w wykonaniu sygnalistów myśliwskich.
„Regionalny Festiwal Kultury Łowieckiej” odbędzie się 2 lipca 2011 r. na Placu Wolności w Węgorzewie.
Organizatorem wydarzenia jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Węgorzewo, Muzeum Kultury Ludowej w Węgorzewie, Związek Stowarzyszeń na Rzecz Rozwoju Gmin Północnego Obszaru Wielkich Jezior Mazurskich LGD9, koła łowieckie z terenu województwa warmińsko-mazurskiego, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Olsztynie, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Białymstoku.
**************************************
Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego i Koziego - Mrągowo, 23 lipca 2011
Już po raz drugi w Miasteczku Westernowym „Mrongoville” w Mrągowie odbędzie się „Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego i Koziego”, w którym do rywalizacji staną kucharze z restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu. Zaprezentują się w konkursie kulinarnym „Na najlepszą potrawę z wołowiny”, przygotowując zrazy wołowe. Swoje kucharskie umiejętności zaprezentują również gospodynie domowe przygotowując dla odmiany zrazy wieprzowe.
W ubiegłym roku przedmiotem konkursu były bitki wołowe. Wygrały te, przygotowane przez Firmę Gastronomiczną „Krys-Stan” z Olsztyna. Kto zwycięży w tym roku? - Dowiemy się już 23 lipca.
W szranki staną również lokalni kucharze z restauracji i gospodarstw agroturystycznych, którzy rywalizować będą w konkursie „Na najlepszy gulasz wołowy”. O zwycięstwie w tym konkursie zdecyduje publiczność, która będzie miała możliwość degustacji przygotowanych przez kucharzy potraw.
Atrakcją festiwalu będzie pokaz pieczenia koźliny na rożnie i jej degustacja, zaś mieszkańcy Mrągowa i turyści, w wybranych restauracjach na terenie miasta, będą mogli bezpłatnie degustować gulasz wołowy. Festiwalowi towarzyszyć będzie kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz występy artystyczne.
Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów jest promocja i rozwój rynku mięsa czerwonego z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego i na tej bazie kreowanie oferty kulinarnej – tradycyjnej gastronomii i przetwórstwa, kultywowanie oraz propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, a także promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu, a także wykazanie się znajomością w przygotowywaniu potraw z mięsa czerwonego.
Imprezę poprowadzi dr Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej.
Wszystkie regulaminy i formularze uczestnictwa w konkursach dostępne są tutaj.
Organizatorem wydarzenia jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Miasto Mrągowo, Centrum Kultury i Turystyki w Mrągowie oraz Miasteczko „Mrongoville” Sp. z o.o.
*******************************************
„Regionalny Festiwal Pogranicza Kartaczewo 2011” – Gołdap, 7 sierpnia 2011
Już po raz kolejny podczas organizowanego tradycyjnie w Gołdapi, Festiwalu Pogranicza Kartaczewo, będzie można skosztować najlepszych kartaczy w regionie.
W konkursie kulinarnym „Mistrz kartaczy” swoje umiejętności w przyrządzaniu regionalnej potrawy, zaprezentują zarówno ekipy zawodowych kucharzy, jak i osoby fizyczne.
Przygotowane kartacze według domowych receptur, zaprezentują osoby fizyczne w konkursie publiczności „Mistrz kartaczy – kartacze domowe”. O zwycięstwie zdecyduje publiczność, która będzie miała możliwość degustacji przygotowanych potraw i poprzez głosowanie, wybierze najlepsze kartacze domowe.
Jedną z wielu atrakcji zaplanowanych dla uczestników Festiwalu jest konkurs „Mistrzostwa świata w jedzeniu kartaczy” w trzech kategoriach: kobiety, dzieci, mężczyźni. Konkurencja, polegająca na zjedzeniu w jak najkrótszym czasie wyznaczonych przez organizatorów porcji kartaczy, będzie wymagała od jego uczestników nie lada wysiłku. Na zwycięzców czekają nagrody!
Natomiast miłośników produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, pochodzących od członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz regionalnego rękodzieła zapraszamy na towarzyszący Festiwalowi kiermasz.
Zmaganiom kulinarnym towarzyszyć będzie zatem bogaty program oraz wiele dodatkowych atrakcji. Festiwal zakończy koncert Zbigniewa Wodeckiego.
„Regionalny Festiwal Pogranicza Kartaczewo 2011” odbędzie się 7 sierpnia 2011 r. na terenie parku miejskiego oraz placu Zwycięstwa w Gołdapi.
Organizatorem wydarzenia jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto i Gmina Gołdap, Fundacja Rozwoju Regionu Gołdap, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lider w EGO”.
Wszystkie regulaminy i formularze uczestnictwa w konkursach dostępne są tutaj.
ZAPRASZAMY !!!!!
Opracowała: Monika Jaczun (Departament Polityki Jakości)
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.