Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego - Nidzica, 9 lipca 2011
W tym roku po raz pierwszy w Nidzicy odbył się „Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego”. Głównym elementem Festiwalu były konkursy kulinarne, których tematyka dotyczyła przygotowania potraw z mięsa drobiowego, pozyskanego z tradycyjnych ras, których chów i sposób żywienia jest naturalny i tradycyjny.
W organizowanym w trakcie Festiwalu konkursie „Na najlepszą zupę” oraz „Na najlepszą potrawę z kaczki” swoje kulinarne umiejętności zaprezentowali kucharze z:
- Ekofarmy „Vitalis” z Zastawna k. Młynar
- Zajazdu Myśliwskiego z Wikna k. Nidzicy
- Karczmy Nad Sandelą z Lubawy
- Restauracji Kortowskiej z Olsztyna
- Firmy Gastronomicznej Krys –Stan z Olsztyna
- Firmy „Sandacz” z Olsztyna.
Kucharze przygotowali różnorodne zupy m.in. krupnik na podrobach, rosół z kury po mazursku, czy czerninę, a także „kaczkę na kapuście z pieczonymi jabłkami i sosem żurawinowym” i „kaczkę pieczoną z żurawiną”.
Laureaci konkursu w tej kategorii:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego - Karczma Nad Sandelą z Lubawy za „Staropolski rosół z kury z krajanką” i „Uda kacze z jabłkami”
II miejsce - Firma Gastronomiczna Krys–Stan z Olsztyna za „Rosół domowy z kluseczkami” i „Pieczoną kaczkę luzowaną z tradycyjnym polskim farszem”
III miejsce – Zajazd Myśliwski z Wikna k. Nidzicy za „Rosół z kury po mazursku” i „Kaczkę na kapuście z pieczonymi jabłkami i sosem żurawinowym”
Swój kunszt kucharski zaprezentowali również nieprofesjonalni kucharze, biorąc udział w konkursie w kategorii: osoby fizyczne.
W tym konkursie laureatami zostali:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Pani Alicja Eidtner z Turówka za „Zupę pomidorową z domowym makaronem” i „Kaczkę w kapuście”
II miejsce – Pan Piotr Jastrzębowski z Nidzicy za „Domową zupę szczawiową” i „Kaczkę pieprzowo – miodową w jabłkach”
III miejsce – Pani Danuta Dobies ze Stawki Wielkiej za „Rosół z naleśnikami” i „Kaczkę w sosie cygańskim”
W szranki stanęli również lokalni restauratorzy, którzy rywalizowali w konkursie „Na najlepszą potrawę z kogutków”:
- Gospodarstwo Agroturystyczne Ranczo w Jabłonce
- Firma Usług Turystycznych, Gościniec Nika z Nidzicy
- Bar Ratuszowy z Nidzicy
- Bar IMBIS z Nidzicy
O zwycięstwie zadecydowała publiczność, która po skosztowaniu konkursowych dań, wyłoniła laureata. Został w nim Bar Ratuszowy z Nidzicy, który przygotował „Kogutki pieczone – glazurowane”.
Festiwalowi towarzyszył bogaty kiermasz rzemiosła oraz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz występy artystyczne.
„Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Drobiowego” odbył się 9 lipca 2011r. na Placu Wolności w Nidzicy i był jednym z elementów obchodów „Dni Nidzicy”.
Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Warmińsko – Mazurskiego, Gmina Nidzica, Nidzicki Ośrodek Kultury, Lokalna Grupa Działania „Brama Mazurskiej Krainy”.
Opracowała: Monika Jaczun (Departament Polityki Jakości)
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.