Regionalny Festiwal Kultury Łowieckiej – Węgorzewo, 2 lipca 2011
Regionalny Festiwal Kultury Łowieckiej odbył się 2 lipca 2011 r. w Węgorzewie. W konkursie kulinarnym do walki o puchar i nagrody rzeczowe stanęły restauracje, zakłady gastronomiczne i gospodarstwa agroturystyczne z terenu całego województwa. Były to: Agroturystyka „Placówka” Agata Rudnicka z Wydmin, Zajazd Pod Piękną Górą Rudziewicz z Gołdapi, Firma Gastronomiczna "Kryst-Stan" z Olsztyna oraz Stołówka "Pryma" ze Szczytna. Firmy te zaprezentowały się w konkursie kulinarnym „Na najlepszą potrawę z mięsa z dzika”. Lista laureatów jest następująca:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego dla Firmy Gastronomicznej „Krys-Stan” Krystyna Dziodko, Stanisław Dziodko z Olsztyna za „Dzika duszonego w borowikach”,
II miejsce dla Agroturystyki „Placówka” Agata Rudnicka z Wężówki za „Myśliwski przekładaniec „Placówka”,
III miejsce dla Zajazdu Pod Piękną Górą Rudziewicz z Gołdapi za „Łopatkę z dzika na miodzie pitnym w sosie piernikowym z puree z bobu z nutą mięty”.
W „Regionalnym Festiwalu Kultury Łowieckiej” swój talent kucharski zaprezentowali również nieprofesjonalni kucharze z terenu województwa warmińsko-mazurskiego prezentując potrawy z dziczyzny. Laureaci konkursu:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, a także nagrodę specjalną Agencji Rynku Rolnego otrzymał Andrzej Kolasa z Węgorzewa
za „Mazurską zupę gulaszową z dzika i węgorzewski zawijany zraz z dzika”,
II miejsce - Dorota Tryk z Węgorzewa za „Zraz z dzika po mazursku”,
III miejsce- Alicja Świderska-Litwinienko z Węgorzewa za „Łopatkę z dzika w sosie grzybowym”.
Do rywalizacji w konkursie publiczności „Na najlepszy gulasz z mięsa dzika” stanęli:
- Hotel „OGNISTY PTAK” z Ogonek,
- Zakład Gastronomiczno-Hotelarski Jerzy Dziokan z Węgorzewa,
- Restauracja „NAUTIC” z Węgorzewa.
Znaczną przewagą głosów publiczności zwyciężył Zakład Gastronomiczno-Hotelarski Jerzy Dziokan z Węgorzewa, zdobywając tym samym Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
W szranki w konkursie „Na najlepszą nalewkę myśliwską” stanęli:
- Bożena Stępak z Węgorzewa,
- Alicja Świderska-Litwinienko z Węgorzewa,
- Mariusz Jakacki z Olsztyna.
Decyzją Jury Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego otrzymała Bożena Stępak za nalewkę o wdzięcznej nazwie „Tarninówka”.
Podczas Festiwalu odbyły się: kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regionalnego rękodzieła oraz artykułów łowieckich.
Zmaganiom kulinarnym towarzyszył bogaty program artystyczny. W godzina przedpołudniowych odbyło się Forum Łowieckie dotyczące „Bioróżnorodności w gospodarowaniu łowieckim”. Program uzupełniały: zawody strzeleckie, zmagania terenowe Hunter Off Road CUP 2011, pokazy psów myśliwskich, pokaz wabienia zwierzyny, konkursy: sygnalistów łowieckich oraz budowy urządzeń łowieckich, występy artystyczne i wiele innych atrakcji.
Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Węgorzewo, Muzeum Kultury Ludowej w Węgorzewie, Związek Stowarzyszeń na Rzecz Rozwoju Gmin Północnego Obszaru Wielkich Jezior Mazurskich LGD9, koła łowieckie z terenu województwa warmińsko-mazurskiego, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Olsztynie, Regionalna Dyrekcja Lasów Państwowych w Białymstoku.