Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

warmińsko-mazurskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Zapraszamy do Mrągowa na Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego i Koziego

15.07.2011

Już po raz drugi w Miasteczku Westernowym „Mrongoville” w Mrągowie odbędzie się „Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego i Koziego”, w którym do rywalizacji staną kucharze z restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu.

W ubiegłym roku przedmiotem konkursu były bitki wołowe. Wygrały te, przygotowane przez Firmę Gastronomiczną „Krys-Stan” z Olsztyna. Kto zwycięży w tym roku? - Dowiemy się już 23 lipca.

W szranki staną również lokalni kucharze z restauracji i gospodarstw agroturystycznych, którzy rywalizować będą w konkursie „Na najlepszy gulasz wołowy”. O zwycięstwie w tym konkursie zdecyduje publiczność, która będzie miała możliwość degustacji przygotowanych przez kucharzy potraw.

Atrakcją festiwalu będzie pokaz pieczenia koźliny na rożnie i jej degustacja, zaś mieszkańcy Mrągowa i turyści, w wybranych restauracjach na terenie miasta, będą mogli bezpłatnie degustować gulasz wołowy. Festiwalowi  towarzyszyć będzie kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz występy artystyczne.

Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów jest promocja i rozwój rynku mięsa czerwonego z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego i na tej bazie kreowanie oferty kulinarnej – tradycyjnej gastronomii i przetwórstwa, kultywowanie oraz propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, a także promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu, a także wykazanie się znajomością w przygotowywaniu potraw z mięsa czerwonego.

Imprezę poprowadzi dr Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej.

Organizatorem wydarzenia jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Miasto Mrągowo, Centrum Kultury i Turystyki w Mrągowie oraz Miasteczko „Mrongoville” Sp. z o.o.


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009