Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego i Koziego w Mrągowie, 23 lipca 2011 r.
Już po raz drugi w Miasteczku Westernowym „Mrongoville” w Mrągowie odbył się „Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego i Koziego”. Głównym elementem Festiwalu były konkursy kulinarne, w których brali udział zarówno profesjonalni kucharze jak i amatorzy. Przygotowywali oni potrawy z mięsa czerwonego.
W organizowanym w trakcie Festiwalu konkursie „Na najlepszą potrawę z wołowiny” swoje kulinarne umiejętności zaprezentowali olsztyńscy restauratorzy z Kawiarni-Restauracji „Staromiejska”, „Restauracji Kortowskiej”, Restauracji „Pod Żaglami”, a także „Karczmy nad Sandelą” z Lubawy, Zajazdu „Tusinek” z Rozóg oraz Ekofarmy Vitalis z Zastawna k.Młynar.
Kucharze przygotowali zrazy wołowe według różnorodnych receptur, m.in. „zrazy wołowe w sosie cebulowym”, „zrazy wołowe po warmińsku podane z kluskami – klinkami”, czy „zrazy polskie zawijane duszone”.
Laureaci konkursu w tej kategorii:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – „Karczma nad Sandelą” za „zrazy wołowe z białą kiełbasą i wędzonym podgardlem”;
II miejsce - Kawiarnia-Restauracja „Staromiejska” za „zrazy wołowe duszone w sosie”;
III miejsce - Ekofarma Vitalis za „zrazy koronne po staropolsku”.
Swój kunszt kucharski zaprezentowały również gospodynie domowe z Marcinkowa, Stowarzyszenia na Rzecz Rozwoju Turystyki Wiejskiej z Piecek oraz studentki mrągowskiego uniwersytetu III wieku, biorąc udział w konkursie „Na najlepszą potrawę z wieprzowiny”, przygotowując dla odmiany zrazy wieprzowe.
W tym konkursie laureatkami zostały:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Pani Teresa Brodowska
i Pani Dorota Pęczek za „zrazy wieprzowe z farszem z kapusty kiszonej z zielonkami”
II miejsce – Pani Krystyna Jaremuś i Pani Jadwiga Anuszewska za „zrazy ze śliwką”
III miejsce – Pani Krystyna Olender i Pani Wiesława Podgórna za „zrazy marcinkowskie”
W szranki stanęli również mrągowscy restauratorzy, którzy rywalizowali w konkursie „Na najlepszy gulasz wołowy”. Były to następujące podmioty:
• Bar „Magnes”
• Restauracja Hotelu ANEK
• Gościniec „Molo”
• Restauracja „Red-Rose”
O zwycięstwie w tym konkursie zdecydowała publiczność, która miała możliwość degustacji przygotowanych przez kucharzy potraw. Zwyciężyła Restauracja Hotelu „Anek”, która otrzymała tym samym Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Atrakcją festiwalu był pokaz pieczenia koźliny na rożnie i jej degustacja, zaś mieszkańcy Mrągowa i turyści, w wybranych restauracjach na terenie miasta, mogli bezpłatnie degustować gulasz wołowy. Festiwalowi towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz występy artystyczne.
Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów jest promocja i rozwój rynku mięsa czerwonego z terenu Województwa Warmińsko-Mazurskiego i na tej bazie kreowanie oferty kulinarnej – tradycyjnej gastronomii i przetwórstwa, kultywowanie oraz propagowanie
i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, a także promowanie jedynych w swoim rodzaju produktów żywnościowych, specyficznych dla naszego regionu, a także wykazanie się znajomością w przygotowywaniu potraw z mięsa czerwonego.
Jury przewodniczył dr Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej.
Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Miasto Mrągowo, Centrum Kultury i Turystyki w Mrągowie oraz Miasteczko „Mrongoville” Sp. z o.o.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.