„Regionalny Festiwal Pogranicza Kartaczewo 2011” – Gołdap
W dniu 7 sierpnia 2011 roku podczas organizowanego, już po raz kolejny tradycyjnie na placu Zwycięstwa w Gołdapi, Regionalnego Festiwalu Pogranicza Kartaczewo, można było skosztować najlepszych kartaczy w regionie.
Głównym punktem Festiwalu był, odbywający się w dwóch kategoriach, konkurs kulinarny „Mistrz kartaczy”. Wzięły w nim udział, zarówno ekipy profesjonalnych kucharzy, jak i amatorzy.
Kulinarne umiejętności w przyrządzaniu kartaczy, według różnorodnych receptur, zaprezentowało 5 ekip kucharzy z restauracji i zakładów gastronomicznych z regionu gołdapskiego.
Laureaci konkursu tej kategorii:
I miejsce oraz puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Bar „Młyn” z Bań Mazurskich
II miejsce – Bar Gastronomiczny „Nova” z Gołdapi
III miejsce – Restauracja Pasjonata z Gołdapi
Kunszt kucharski w przyrządzaniu tej regionalnej potrawy zaprezentowały również 3 ekipy kucharzy niezawodowych.
Laureaci konkursu tej kategorii:
I miejsce oraz puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Pani Lucyna Goik z Łysogóry k. Dubeninek
II miejsce – Pani Krystyna Waszkiewicz z Równiny Górnej k. Korsz
III miejsce – Pani Ewa Kaszkiel z Orzechówka k. Świętajna
W konkursie publiczności „Mistrz kartaczy – kartacze domowe” walczyło 8 ekip osób fizycznych, przygotowując kartacze według domowych receptur. O zwycięstwie decydowała, mająca możliwość degustacji, publiczność.
Laureaci konkursu:
I miejsce oraz puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Pani Jolanta Siebert i Pani Danuta Kazaniecka z Ochotniczej Straży Pożarnej w Górnem k. Gołdapi
II miejsce – Pani Lucyna Sowul z Żytkiejm k. Dubeninek
III miejsce – Pani Anna Rydzewska z Żytkiejm k. Dubeninek
Podczas Festiwalu nie zabrakło też innych atrakcji. Jedną z ciekawszych był konkurs „Mistrzostwa świata w jedzeniu kartaczy” w trzech kategoriach: kobiety, dzieci, mężczyźni. Zadaniem uczestników było zjedzenie w jak najkrótszym czasie wyznaczonych przez organizatorów porcji kartaczy.
Całemu przedsięwzięciu towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, pochodzących od członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz kiermasz regionalnego rękodzieła.
Celem wydarzenia i odbywających się w jej ramach konkursów jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, ochrona dziedzictwa kulinarnego, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, specyficznych dla naszego regionu oraz zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych.
Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto i Gmina Gołdap, Fundacja Rozwoju Regionu Gołdap, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lider w EGO”.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich.
Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej
w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich
na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.