Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

warmińsko-mazurskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Kolejne święta w ramach "Kalendarza imprez regionalnych promujących żywność" już za nami...

23.08.2011

Regionalne Święto Mazurskiego Kartoflaka – Szczytno - podsumowanie      

W dniu 6 sierpnia 2011 r. w Szczytnie odbyło się Regionalne Święto Mazurskiego Kartoflaka, w którym do walki stanęło 6 firm:

1.    „Karczma Jana” z Olsztyna ,

2.    Firma Gastronomiczna „Krys-Stan” z Olsztyna,

3.    PPHU „Pod Żaglami” z Olsztyna,

4.    „Karczma nad Sandelą” z Lubawy,

5.    Restauracja Kreativ Hotel z Reszla,

6.    Gospodarstwo Agroturystyczne Siedlisko na Półwyspie z Wierzby.

Zaprezentowały się one w konkursie kulinarnym „Na najlepszą potrawę z ziemniaków – zupa i danie główne” w kategorii restauracje, zakłady gastronomiczne i gospodarstwa agroturystyczne.

Laureaci konkursu:

I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego dla „Karczmy nad Sandelą”

z Lubawy za „Kartoflankę chłopską na wołowinie” oraz „Zawijas kartoflany po mazursku”,

II miejsce dla Siedliska na Półwyspie z Wierzby za „Zupę ziemniaczana Zalewajka z Mazur” i „Pierożki ziemniaczane z grzybami”,

III miejsce dla Firmy Gastronomicznej „Krys-Stan” z Olsztyna za zupę „Zagraj” a także „Kluchy ziemniaczane z twarogiem okraszane skwarkami”.

W „Regionalnym Święcie Mazurskiego Kartoflaka” swój talent kucharski zaprezentowali również nieprofesjonalni  kucharze z terenu województwa warmińsko-mazurskiego prezentując potrawy z ziemniaków.

Laureaci konkursu:

I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego dla Doroty Bednarczyk z Lipowca za zupę „Kartoflankę” i „Ziemniaki pieczone po mazursku”,

II miejsce dla Danuty Trzcińskiej z Nowego Dworu za „Zupę jarzynową” oraz „Pierogi Ruskie”,

III miejsce dla Grażyny Skrajna Chaber z gminy Świętajno za „Kartoflankę z zacierkami” i „Knedle z sosem grzybowym.

Do rywalizacji w konkursie publiczności „Na najlepszego Kartoflaka” stanęli:

1.    Restauracja „Mazuriana” ze Szczytna,

2.    Stołówka „Pryma” ze Szczytna.

Zwycięzcą została Restauracja „Mazuriana” ze Szczytna zdobywając tym samym Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Konkursom towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regionalnego rękodzieła. Zmaganiom kulinarnym towarzyszył bogaty program artystyczny min.: występy grup folklorystycznych tj. Mazury, Okaryna, Kurpanika a zwieńczeniem dnia był koncert zespołu „Leszcze”.

Organizatorem Święta był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Miejska Szczytno, Lokalna Grupa Działania „Brama Mazurskiej Krainy”.

 

*******************************

Regionalne Święto Mleka – Olecko - podsumowanie             

W dniu 14 sierpnia 2011 r. w Olecku odbyło się Regionalne Święto Mleka. Do zmagań o Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego stanęły:

1.    Ewa Sadłowska z Dworackich,

2.    Maria Jagiełko z Sulejek,

3.    Lucyna Goik z Łysogóry,

4.    Wioletta Żukowska z Kukowa,

5.    Lucyna Olszewska z Żytkiejm,

6.    Alicja Derdoń z Olsztyna

Panie rywalizowały w konkursie kulinarnym „Na najlepszą zupę mleczną” w kategorii osoby fizyczne.

Laureaci konkursu:

I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego dla Lucyny Goik

z Łysogóry za „Zupę młynarza Miłosza”,

II miejsce dla Ewy Sadłowskiej z Dworackich za „Zupę mleczną”,

III miejsce dla Wioletty Żukowskiej z Kukowa za „Kluski lane na mleku”.

W konkursie publiczności „Na najlepszy sernik” zaprezentowali się:

1.    Justyna Waszkiewicz z Równiny Górnej,

2.    Marek Wojcieszek z Ełku,

3.    Wioletta Żukowska z Kukowa,

4.    Kawiarnia „Moja” Alicja Derdoń z Olsztyna.

Zwyciężyła Pani Wioletta Żukowska z Kukowa zdobywając tym samym Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.

Konkursom towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regionalnego rękodzieła. Zmaganiom kulinarnym towarzyszył bogaty program artystyczny min.: występy zespołów „Pokolenie”, „Oleckie Echo”, pokazy psów myśliwskich, zabawy taneczne i konkursy dla dzieci.

Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Olecko, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lider w EGO”.

 

********************************

Regionalne Święto Ziół – Olsztynek - podsumowanie       

14 sierpnia w godz. 10.00 – 18.00, w urokliwie położonym Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny w Olsztynku, odbyło się wydarzenie promujące uprawę, zbiór i produkcję ziół jako atrakcyjnego i rynkowego produktu środowiska naturalnego obszarów wiejskich z terenu Warmii i Mazur oraz pozostałych regionów kraju.

Wydarzenie to, odbywające się w przeddzień Święta Matki Boskiej Zielnej, zaingurowało uroczyste otwarcie w amfiteatrze o godz. 11.30. Następnie w drewnianym kościółku odbyła się msza święta, w trakcie której nastąpiło poświęcenie, własnoręcznie wykonanych przed wejściem, wianków z ziół.

Zwiedzający tego dnia olsztynecki skansen, mogli wziąć udział w prelekcjach i prezentacjach o ziołach oraz ich magicznym znaczeniu, a także pokazach i warsztatach rękodzieła związanych z tematyką zielarską.

Organizatorem „Regionalnego Święta Ziół” był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto i Gmina Olsztynek, Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny w Olsztynku, Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Południowa Warmia”.

 

**********************************

Regionalne Święto Ryby – Iława - podsumowanie            

21 sierpnia 2011 r. w Iławie odbyło się Regionalne Święto Ryby. Głównym wydarzeniem święta były konkursy kulinarne, w których królował szczupak. Mieszkańcy Iławy i turyści, którzy przybyli do Amfiteatru mieli okazję przyjrzeć się zmaganiom ekip zawodowych kucharzy oraz gospodyń domowych, prezentujących swoje kulinarne umiejętności, podczas konkursu „Na najlepszą potrawę rybną”.

Do zmagań o Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne stanęły:

1.    Firma „Sandacz” z Olsztyna,

2.    Restauracja „Pod Żaglami” z Olsztyna,

3.    Ekofarma Vitalis z Zastawna,

4.    Restauracja „Kormoran” z Iławy,

5.    Firma Gastronomiczna „Krys-Stan” z Olsztyna,

6.    Karczma nad Sandelą z Lubawy.

Laureaci konkursu:

I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego dla Firmy Gastronomicznej „Krys-Stan” za „Zraz rybny w sosie chrzanowym”,

II miejsce dla Karczmy nad Sandelą za „Szczupaka duszonego ze słoniną wędzoną i ogórkami małosolnymi”,

III miejsce dla Ekofarmy Vitalis za „Szczupaka po mazursku”.

Do rywalizacji o Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii osoby fizyczne zaprezentowały się:

1.    Olga Zielińska z Elbląga,

2.    Wanda Rączka z Aniołowa,

3.    Anna Pańczuk z Pasłęka,

4.    Krystyna Rdzanek z Jegłownika,

5.    Koło Gospodyń Wiejskich z Tynwałdu,

6.    Iwona Grajkowska z Elbląga.

Laureaci konkursu:

I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego dla Wandy Rączki za Szczupaka „po anielsku”,

II miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich z Tynwałdu za „Szczupaka w sosie warzywno-grzybowym”,

III miejsce dla Iwony Grajkowskiej za „Orzechową rybę”.

W szranki przystąpili również przedstawiciele jednostek samorządu terytorialnego województwa warmińsko-mazurskiego reprezentujący:

1.    Starostwo Powiatowe w Iławie,

2.    Starostwo Powiatowe w Olsztynie,

3.    Gminę Miejską Iława,

4.    Gminę Iława,

którzy wzięli udział w konkursie gotowania zupy rybnej „Warmińsko-Mazurski Kociołek Rybny”. Puchar Marszałka zdobyła Gmina Miejska Iława.

Równolegle do konkursów odbywał się kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.

Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Miejska Iława, Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski Lokalna Grupa Działania.

 

Opr.: Monika Jaczun (Departament Polityki Jakości)

***********************

Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.

Przedsięwzięcie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.

Instytucja Zarządzająca PROW 2007-2013 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009