Kolejne święta w ramach "Kalendarza imprez regionalnych promujących żywność" już za nami...
Regionalne Święto Mazurskiego Kartoflaka – Szczytno - podsumowanie
W dniu 6 sierpnia 2011 r. w Szczytnie odbyło się Regionalne Święto Mazurskiego Kartoflaka, w którym do walki stanęło 6 firm:
1. „Karczma Jana” z Olsztyna ,
2. Firma Gastronomiczna „Krys-Stan” z Olsztyna,
3. PPHU „Pod Żaglami” z Olsztyna,
4. „Karczma nad Sandelą” z Lubawy,
5. Restauracja Kreativ Hotel z Reszla,
6. Gospodarstwo Agroturystyczne Siedlisko na Półwyspie z Wierzby.
Zaprezentowały się one w konkursie kulinarnym „Na najlepszą potrawę z ziemniaków – zupa i danie główne” w kategorii restauracje, zakłady gastronomiczne i gospodarstwa agroturystyczne.
Laureaci konkursu:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego dla „Karczmy nad Sandelą”
z Lubawy za „Kartoflankę chłopską na wołowinie” oraz „Zawijas kartoflany po mazursku”,
II miejsce dla Siedliska na Półwyspie z Wierzby za „Zupę ziemniaczana Zalewajka z Mazur” i „Pierożki ziemniaczane z grzybami”,
III miejsce dla Firmy Gastronomicznej „Krys-Stan” z Olsztyna za zupę „Zagraj” a także „Kluchy ziemniaczane z twarogiem okraszane skwarkami”.
W „Regionalnym Święcie Mazurskiego Kartoflaka” swój talent kucharski zaprezentowali również nieprofesjonalni kucharze z terenu województwa warmińsko-mazurskiego prezentując potrawy z ziemniaków.
Laureaci konkursu:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego dla Doroty Bednarczyk z Lipowca za zupę „Kartoflankę” i „Ziemniaki pieczone po mazursku”,
II miejsce dla Danuty Trzcińskiej z Nowego Dworu za „Zupę jarzynową” oraz „Pierogi Ruskie”,
III miejsce dla Grażyny Skrajna Chaber z gminy Świętajno za „Kartoflankę z zacierkami” i „Knedle z sosem grzybowym.
Do rywalizacji w konkursie publiczności „Na najlepszego Kartoflaka” stanęli:
1. Restauracja „Mazuriana” ze Szczytna,
2. Stołówka „Pryma” ze Szczytna.
Zwycięzcą została Restauracja „Mazuriana” ze Szczytna zdobywając tym samym Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Konkursom towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regionalnego rękodzieła. Zmaganiom kulinarnym towarzyszył bogaty program artystyczny min.: występy grup folklorystycznych tj. Mazury, Okaryna, Kurpanika a zwieńczeniem dnia był koncert zespołu „Leszcze”.
Organizatorem Święta był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Miejska Szczytno, Lokalna Grupa Działania „Brama Mazurskiej Krainy”.
*******************************
Regionalne Święto Mleka – Olecko - podsumowanie
W dniu 14 sierpnia 2011 r. w Olecku odbyło się Regionalne Święto Mleka. Do zmagań o Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego stanęły:
1. Ewa Sadłowska z Dworackich,
2. Maria Jagiełko z Sulejek,
3. Lucyna Goik z Łysogóry,
4. Wioletta Żukowska z Kukowa,
5. Lucyna Olszewska z Żytkiejm,
6. Alicja Derdoń z Olsztyna
Panie rywalizowały w konkursie kulinarnym „Na najlepszą zupę mleczną” w kategorii osoby fizyczne.
Laureaci konkursu:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego dla Lucyny Goik
z Łysogóry za „Zupę młynarza Miłosza”,
II miejsce dla Ewy Sadłowskiej z Dworackich za „Zupę mleczną”,
III miejsce dla Wioletty Żukowskiej z Kukowa za „Kluski lane na mleku”.
W konkursie publiczności „Na najlepszy sernik” zaprezentowali się:
1. Justyna Waszkiewicz z Równiny Górnej,
2. Marek Wojcieszek z Ełku,
3. Wioletta Żukowska z Kukowa,
4. Kawiarnia „Moja” Alicja Derdoń z Olsztyna.
Zwyciężyła Pani Wioletta Żukowska z Kukowa zdobywając tym samym Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego.
Konkursom towarzyszył kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”, a także prezentacja regionalnego rękodzieła. Zmaganiom kulinarnym towarzyszył bogaty program artystyczny min.: występy zespołów „Pokolenie”, „Oleckie Echo”, pokazy psów myśliwskich, zabawy taneczne i konkursy dla dzieci.
Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Olecko, Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Lider w EGO”.
********************************
Regionalne Święto Ziół – Olsztynek - podsumowanie
14 sierpnia w godz. 10.00 – 18.00, w urokliwie położonym Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny w Olsztynku, odbyło się wydarzenie promujące uprawę, zbiór i produkcję ziół jako atrakcyjnego i rynkowego produktu środowiska naturalnego obszarów wiejskich z terenu Warmii i Mazur oraz pozostałych regionów kraju.
Wydarzenie to, odbywające się w przeddzień Święta Matki Boskiej Zielnej, zaingurowało uroczyste otwarcie w amfiteatrze o godz. 11.30. Następnie w drewnianym kościółku odbyła się msza święta, w trakcie której nastąpiło poświęcenie, własnoręcznie wykonanych przed wejściem, wianków z ziół.
Zwiedzający tego dnia olsztynecki skansen, mogli wziąć udział w prelekcjach i prezentacjach o ziołach oraz ich magicznym znaczeniu, a także pokazach i warsztatach rękodzieła związanych z tematyką zielarską.
Organizatorem „Regionalnego Święta Ziół” był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto i Gmina Olsztynek, Muzeum Budownictwa Ludowego Park Etnograficzny w Olsztynku, Lokalna Grupa Działania Stowarzyszenie „Południowa Warmia”.
**********************************
Regionalne Święto Ryby – Iława - podsumowanie
21 sierpnia 2011 r. w Iławie odbyło się Regionalne Święto Ryby. Głównym wydarzeniem święta były konkursy kulinarne, w których królował szczupak. Mieszkańcy Iławy i turyści, którzy przybyli do Amfiteatru mieli okazję przyjrzeć się zmaganiom ekip zawodowych kucharzy oraz gospodyń domowych, prezentujących swoje kulinarne umiejętności, podczas konkursu „Na najlepszą potrawę rybną”.
Do zmagań o Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii restauracje, zakłady gastronomiczne, gospodarstwa agroturystyczne stanęły:
1. Firma „Sandacz” z Olsztyna,
2. Restauracja „Pod Żaglami” z Olsztyna,
3. Ekofarma Vitalis z Zastawna,
4. Restauracja „Kormoran” z Iławy,
5. Firma Gastronomiczna „Krys-Stan” z Olsztyna,
6. Karczma nad Sandelą z Lubawy.
Laureaci konkursu:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego dla Firmy Gastronomicznej „Krys-Stan” za „Zraz rybny w sosie chrzanowym”,
II miejsce dla Karczmy nad Sandelą za „Szczupaka duszonego ze słoniną wędzoną i ogórkami małosolnymi”,
III miejsce dla Ekofarmy Vitalis za „Szczupaka po mazursku”.
Do rywalizacji o Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego w kategorii osoby fizyczne zaprezentowały się:
1. Olga Zielińska z Elbląga,
2. Wanda Rączka z Aniołowa,
3. Anna Pańczuk z Pasłęka,
4. Krystyna Rdzanek z Jegłownika,
5. Koło Gospodyń Wiejskich z Tynwałdu,
6. Iwona Grajkowska z Elbląga.
Laureaci konkursu:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego dla Wandy Rączki za Szczupaka „po anielsku”,
II miejsce dla Koła Gospodyń Wiejskich z Tynwałdu za „Szczupaka w sosie warzywno-grzybowym”,
III miejsce dla Iwony Grajkowskiej za „Orzechową rybę”.
W szranki przystąpili również przedstawiciele jednostek samorządu terytorialnego województwa warmińsko-mazurskiego reprezentujący:
1. Starostwo Powiatowe w Iławie,
2. Starostwo Powiatowe w Olsztynie,
3. Gminę Miejską Iława,
4. Gminę Iława,
którzy wzięli udział w konkursie gotowania zupy rybnej „Warmińsko-Mazurski Kociołek Rybny”. Puchar Marszałka zdobyła Gmina Miejska Iława.
Równolegle do konkursów odbywał się kiermasz produktów naturalnych, tradycyjnych i regionalnych, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.
Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Gmina Miejska Iława, Stowarzyszenie Łączy Nas Kanał Elbląski Lokalna Grupa Działania.
Opr.: Monika Jaczun (Departament Polityki Jakości)
***********************
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie.
Przedsięwzięcie współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013.
Instytucja Zarządzająca PROW 2007-2013 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.