Udział Województwa Warmińsko-Mazurskiego w Targach „Smaki Regionów” w Poznaniu
Województwo Warmińsko-Mazurskie wzięło udział w jednym z największych w skali kraju wydarzeniu targowym, tj. Targach „Smaki Regionów”, które odbyły się w Poznaniu w dniach 11-14 września 2011 roku.
Zorganizowane już po raz drugi przez Międzynarodowe Targi Poznańskie we współpracy ze Związkiem Województw Rzeczpospolitej Polskiej i Samorządami Województw. Równolegle odbywały się Międzynarodowe Targi Wyrobów Spożywczych Polagra-Food, Targi Gastronomii Gastro Trendy, Targi Technologii Spożywczych Polagra-Tech, Targi Opakowań dla Przemysłu Spożywczego Pakfood oraz XXV Krajowa Wystawa Zwierząt Hodowlanych, tworząc razem wyjątkowy w skali kraju blok wydarzeń dedykowanych przemysłowi spożywczemu i gastronomii. Dzięki temu konsumenci mieli okazję porównać lokalne potrawy i produkty wytwarzane w sposób naturalny i tradycyjny oraz żywność nowoczesną i innowacyjną.
Udział w tym przedsięwzięciu był doskonałą okazją do promocji producentów
i przetwórców żywności regionalnej, tradycyjnej i naturalnej poprzez udział w nim członków Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego. Podczas trwania targów odbyła się prezentacja oraz degustacja regionalnych produktów. Na stoisku warmińsko-mazurskim wystawiło się 5 przedsiębiorców zrzeszonych w sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”:
- Smażalnia „Sandacz”, Małgorzata Ołów, Olsztyn
- Wytwórnia Win i Miodów Pitnych „Almes”, Nidzica
- Zakład Przetwórstwa Mięsnego, Józef Malinowski, Rybno
- Piekarnia „Delicja”, Danuta Olszewska, Pieniężno
- Gospodarstwo Pasieczne „Bartnik Mazurski”, Agnieszka i Robert Pucer, Kętrzyn
Pierwszego dnia Targów odbył się XI Finał Ogólnopolskiego Konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Zdobywcami prestiżowej nagrody PERŁA 2011 w województwie warmińsko-mazurskim zostali:
- w kategorii Potrawy:
- „Bażant pieczony” przygotowany przez Firmę Gastronomiczną „Krys-Stan” Krystyna i Stanisław Dziodko z Olsztyna
- „Pierogi ze szczupaka z twarogiem i kawiorem” przygotowane przez Smażalnię „Sandacz”, Małgorzata Ołów z Olsztyna
- w kategorii Produkty:
- „Półgęsek” przygotowany przez Wytwórnię Wędlin, Wiesław Dreszler z Nowego Miasta Lubawskiego.
Przedstawione produkty i materiały promocyjne budziły duże zainteresowanie zwiedzających. Część wystroju stoiska poświecona była konkursowi „Mazury Cud Natury”. Wielu odwiedzających reagowało na to hasło bardzo pozytywnie często dopytując się o szczegóły głosowania.
Udział Województwa Warmińsko-Mazurskiego był częścią realizacji Warmińsko-Mazurskiego Programu Promocji Jakości oraz celów operacyjnych programu „Poprawa jakości usług gastronomicznych i hotelarskich w regionie Warmii i Mazur w latach 2004-2013”. Programy te wpisują się w Strategię Rozwoju Społeczno-Gospodarczego Województwa Warmińsko-Mazurskiego. Jednocześnie wydarzenie wpisało się w Plan Działań Sekretariatu Regionalnego KSOW Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2010-2011.
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich. Europa inwestująca w obszary wiejskie. Projekt współfinansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Pomocy Technicznej Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013. Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2007-2013 Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.