Zapraszamy do Ostródy na Regionalny Dzień Placków Ziemniaczanych
Regionalny Dzień Placków Ziemniaczanych, 8 października 2011 r., Ostróda
Już po raz drugi na nabrzeżu jeziora Drwęckiego w Ostródzie królować będą przyrządzone na wiele sposobów placki ziemniaczane. Najlepsze w ubiegłorocznym konkursie okazały się placki ziemniaczane z łososiem bałtyckim i twarożkiem przygotowane przez Smażalnię „Sandacz” z Olsztyna. Kto zwycięży w tym roku? – dowiemy się 8 października.
Ziemniaki pochodzące z regionu Warmii i Mazur będą podstawą do przygotowania potraw w konkursie kulinarnym „Na najlepsze placki ziemniaczane”, w którym swoje umiejętności zaprezentują zarówno zawodowi kucharze jak i amatorzy.
Formularz zgłoszeniowy – konkurs kulinarny
Regulamin konkursu kulinarnego
W szranki staną również lokalni kucharze z restauracji, zakładów gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych rywalizujący w konkursie publiczności „Na najlepsze placki ziemniaczane”. O zwycięstwie zdecydują uczestnicy ziemniaczanego wydarzenia, którzy poprzez degustację przygotowanych potraw i głosowanie, wybiorą najlepsze placki ziemniaczane.
Formularz zgłoszeniowy – konkurs publiczności
Regulamin konkursu publiczności
Przedsięwzięciu towarzyszyć będzie prezentacja stoisk z różnymi odmianami ziemniaków pochodzącymi od producentów z terenu województwa warmińsko-mazurskiego połączona ze sprzedażą oraz kiermasz żywności naturalnej, tradycyjnej i regionalnej, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.
Formularz zgłoszeniowy – wystawcy ziemniaków
Formularz zgłoszeniowy – kiermasz żywności
Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochrona regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocja restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.
Imprezę poprowadzi dr Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej.
Organizatorem wydarzenia jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto Ostróda, Związek Stowarzyszeń „Kraina Drwęcy i Pasłęki”.