Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

warmińsko-mazurskie (wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Zapraszamy do Ostródy na Regionalny Dzień Placków Ziemniaczanych

26.09.2011

Regionalny Dzień Placków Ziemniaczanych, 8 października 2011 r., Ostróda

Już po raz drugi na nabrzeżu jeziora Drwęckiego w Ostródzie królować będą przyrządzone na wiele sposobów placki ziemniaczane. Najlepsze w ubiegłorocznym konkursie okazały się placki ziemniaczane z łososiem bałtyckim i twarożkiem przygotowane przez Smażalnię „Sandacz” z Olsztyna. Kto zwycięży w tym roku? – dowiemy się 8 października.

Ziemniaki pochodzące z regionu Warmii i Mazur będą podstawą do przygotowania potraw w konkursie kulinarnym „Na najlepsze placki ziemniaczane”, w którym swoje umiejętności zaprezentują zarówno zawodowi kucharze jak i amatorzy.

Formularz zgłoszeniowy – konkurs kulinarny

Regulamin konkursu kulinarnego

W szranki staną również lokalni kucharze z restauracji, zakładów gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych rywalizujący w konkursie publiczności „Na najlepsze placki ziemniaczane”. O zwycięstwie zdecydują uczestnicy ziemniaczanego wydarzenia, którzy poprzez degustację przygotowanych potraw i głosowanie, wybiorą najlepsze placki ziemniaczane.

Formularz zgłoszeniowy – konkurs publiczności

Regulamin konkursu publiczności

Przedsięwzięciu towarzyszyć będzie prezentacja stoisk z różnymi odmianami ziemniaków pochodzącymi od producentów z terenu województwa warmińsko-mazurskiego połączona ze sprzedażą oraz kiermasz żywności naturalnej, tradycyjnej i regionalnej, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”.

Formularz zgłoszeniowy – wystawcy ziemniaków

Formularz zgłoszeniowy – kiermasz żywności

Celem imprezy i odbywających się w jej ramach konkursów jest kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Warmii, Mazur i Powiśla, promowanie żywności opartej na surowcach pochodzenia lokalnego, ochrona regionalnego dziedzictwa kulinarnego, zachowanie niepowtarzalnych smaków produktów żywnościowych oraz promocja restauracji i gospodarstw agroturystycznych z regionu Warmii, Mazur i Powiśla.

Imprezę poprowadzi dr Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej.

Organizatorem wydarzenia jest Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto Ostróda, Związek Stowarzyszeń „Kraina Drwęcy i Pasłęki”.

 

 


Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009