Regionalny Dzień Placków Ziemniaczanych, 8 października 2011 r., Ostróda
Już po raz drugi na nabrzeżu jeziora Drwęckiego w Ostródzie królowały przyrządzone na wiele sposobów placki ziemniaczane. Sposób ich przygotowania wzbudził zainteresowanie wśród wielu uczestników tego wydarzenia. Ręczne utarcie przekazanych przez organizatorów ziemniaków było nie lada wyzwaniem dla biorących udział w konkursach kulinarnych.
Ziemniaki odmiany Irga, pochodzące z gospodarstwa na terenie Warmii i Mazur, były podstawą do przygotowania potraw w konkursie kulinarnym „Na najlepsze placki ziemniaczane”. Swoje kulinarne umiejętności zaprezentowało 6 ekip restauratorów, tj.
- Karczma „Nad Sandelą” z Lubawy,
- Karczma Warmińska z Gietrzwałdu,
- Oberża „Młyn Pod Mariaszkiem” z Młyna Idzbarskiego k. Ostródy,
- Karczma Jana z Olsztyna,
- Hotel „Sajmino” z Kajkowa k. Ostródy,
- Restauracja Columb z Ostródy.
Laureaci konkursu tej kategorii:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Karczma Warmińska z Gietrzwałdu za „wieprzowe polędwiczki otulone w placku ziemniaczanym”
II miejsce – Karczma „Nad Sandelą” za „placki ziemniaczane z potrawką z królika”,
III miejsce – Karczma Jana z Olsztyna za „placki ziemniaczane z gulaszem z grzybów leśnych i serem kozim”
Kunszt kucharski w przyrządzaniu placków ziemniaczanych zaprezentowało 6 ekip kucharzy amatorów, którzy również doskonale poradzili sobie w konkursowych zmaganiach.
Laureaci konkursu tej kategorii:
I miejsce oraz Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – Sołtysi Gminy Morąg za „placki ziemniaczane pod pierzynką leśnych grzybów”,
II miejsce – Pan Marcin Zakrzewski i Pani Magdalena Jabłońska za „placki ziemniaczane
z serem kozim z dodatkiem polędwiczki podwędzanej na wiórkach wiśniowych muśnięte sosem opieńkowym”
III miejsce – Pan Jacek Szporko za „placek Jacka”.
W kategorii tego konkursu udział brały także:
- Pani Lidia Marciniak, Irena Achcińska, Urszula Tarazewicz,
- Pani Jolanta Łaszkowska i Sandra Juzwowska,
- Pani Aneta Rogozińska i Marzena Witkowska.
W szranki stanęli również kucharze z 5 lokalnych restauracji rywalizujący w konkursie publiczności „Na najlepsze placki ziemniaczane”, tj.:
- Restauracja Columb,
- Hotel „Sajmino”,
- Tawerna Port Royal,
- Camping Sokół,
- Dom Restauracyjny „U Wokulskiego”.
O zwycięstwie zdecydowali uczestnicy ziemniaczanego wydarzenia, którzy poprzez degustację przygotowanych potraw i głosowanie, wybrali najlepsze placki ziemniaczane. Zwyciężyła, otrzymując tym samym Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Restauracja Columb z „plackami ziemniaczanymi z wątróbką w sosie malinowym”.
Nieodłączną częścią wydarzenia był kiermasz żywności naturalnej, tradycyjnej i regionalnej, w tym członków sieci „Dziedzictwo kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Przedsięwzięciu towarzyszyła prezentacja stoiska z różnymi odmianami ziemniaków przygotowana przez Pomorsko-Mazurską Hodowlę Ziemniaka z/s w Strzekęcinie, Oddział Szyldak.
Imprezę prowadził dr Grzegorz Russak – znawca kuchni polskiej.
Organizatorem wydarzenia był Samorząd Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Miasto Ostróda oraz Związek Stowarzyszeń „Kraina Drwęcy i Pasłęki”.