Zapraszamy na Festiwal Potraw do Mrągowa!
Doskonałą okazją do zaprezentowania swoich umiejętności kulinarnych będzie „IV Regionalny Festiwal Potraw z Mięsa Wieprzowego, Wołowego, Jagnięcego oraz Koziego”, odbywający się w Mrągowie 20 lipca 2013 r.
Profesjonalni kucharze z restauracji, zakładów gastronomicznych i gospodarstw agroturystycznych staną do zmagań w konkursie na najlepszą potrawę z wątroby wołowej, natomiast kucharze amatorzy przygotują potrawy z wątroby wieprzowej. Oceny dań dokona profesjonalne jury pod przewodnictwem dr Grzegorza Russaka.
W szranki staną także mrągowscy szefowie kuchni z restauracji i barów, którzy rywalizować będą w konkursie na najlepszy gulasz wieprzowy. Ich poczynania oceni zebrana publiczność. Atrakcją festiwalu będzie pokaz pieczenia koźlęciny na rożnie i jej degustacja oraz kiermasz żywności naturalnej, tradycyjnej i regionalnej, w tym członków sieci „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle”. Nie zabraknie również występów artystycznych, bowiem zaplanowano koncert grupy „Folk Kapela”.
Początek spotkania o godz. 11 na Placu Unii Europejskiej. Organizatorem wydarzenia jest samorząd województwa warmińsko-mazurskiego, miasto Mrągowo oraz Centrum Kultury i Turystyki.
Transmisja on-line na:
http://portal.warmia.mazury.pl/transmisje-z-imprez/transmisje-z-imprez
* * * * * * * * * * * *
Żródło:
http://www.warmia.mazury.pl/aktualnosci/kulinarne-szranki-w-mragowie