V Festiwal Kultury Łowieckiej
W dniach 2-3 lipca 2010 r. w Węgorzewie odbyła się impreza pn. „V Festiwal Kultury Łowieckiej”. Podczas imprezy odbył się kiermasz żywności naturalnej i tradycyjnej „Dziedzictwo Kulinarne Warmia Mazury Powiśle” oraz następujące konkursy:
– konkurs „Najlepsza potrawa z mięsa dzika”,
– konkurs „Najlepsza domowa potrawa z mięsa dzika”,
– konkurs „Najlepsza nalewka myśliwska”.
W konkursie kulinarnym „Najlepsza potrawa z mięsa dzika”:
– I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – zdobyła firma Gastronomiczna „Krys-Stan” z Olsztyna za Zrazy z dzika po chłopsku,
– II miejsce – zdobyła Karczma „Nad Sandelą” z Lubawy za Sztufadę z dzika w sosie śliwkowym,
– III miejsce – zdobył Zajazd Pod Piękną Górą z Konikowa k. Gołdapi za Przysmak łowczego
z plackami topinamburu.
W konkursie kulinarnym „Najlepsza domowa potrawa z mięsa dzika”:
– I miejsce i Puchar Marszałka Województwa Warmińsko-Mazurskiego – zdobył Pan Henryk Maciejewski za Dzika Skaliskiego po węgorzewsku,
– II miejsce –zdobył Pan Andrzej Wysocki z Węgorzewa za Dzika w jelicie po brożajcku,
– III miejsce – zdobyli Panowie Andrzej Małecki i Zbigniew Wacławski z Węgorzewa za Łopatkę z dzika duszoną w cebuli.
Zwycięzcą w konkursie „Najlepsza nalewka myśliwska” została Pani Urszula Jarosz z Węgorzewa za Terninówkę.
Konkursy kulinarne współfinansowane były ze środków Europejskiego Funduszu Rolnego na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie oraz ze środków budżetu Samorządu Województwa Warmińsko-Mazurskiego.